Waarom naar een trimsalon?

In feite is voor bijna iedere hond een regelmatig bezoek aan de trimsalon aan te raden. Ook kruisingen en kortharige honden kunnen soms behoorlijk verharen! Afhankelijk van de vacht van de hond, houdt trimmen in: scheren, knippen, uitdunnen, plukken, strippen, wassen, kammen en/of borstelen.

Bouviers, Schnauzers, de meeste terrierrassen en alle overige ruwharige honden worden geplukt. Dat wil zeggen dat de bovenste dode haarlaag met de hand of met een trimmes verwijderd wordt, zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Wanneer u dit zou nalaten loopt u het risico dat uw hond jeukklachten krijgt, zich gaat stukbijten en bij de dierenarts terecht komt.

Spaniels, Setters, Retrievers etc. worden waar mogelijk uitgeplukt en verder met een speciaal getande schaar uitgedund en gemodelleerd. Poedels en honden met hetzelfde vachttype worden geschoren en/of geknipt in elke gewenst model. In de winter kunt u uw hond ook laten trimmen, eventueel kan de vacht wat langer blijven. Bedenk echter dat honden meer last van vocht dan van kou hebben en lang haar blijft langer nat.

Denk niet dat trimmen onnatuurlijk is, maar bedenk dat er geen honden in de natuur voorkomen. Hoe vaak een hond moet worden getrimd is heel verschillend en afhankelijk van de vacht. Om u toch een idee te geven:

Poedelvachten 4-8 maal per jaar

Ruwharige vachten 2-4 maal per jaar

Spanielvachten 4-6 maal per jaar

Wat gebeurt er met uw hond in de trimsalon?
Wanneer u uw hond naar een trimsalon brengt, moet u hem enkele uren afstaan. Het beste is dat u eventuele wensen van tevoren telefonisch kenbaar maakt. Het is opvallend hoe rustig de meeste honden zich laten behandelen en genieten van alle aandacht die zij krijgen.

Uw hond wordt, passend bij het vachttype, getrimd. Indien uw hond gewassen wordt, wordt hij eerst handdoekdroog gemaakt en daarna met een speciale waterblazer helemaal gedroogd, wij gebruiken dus geen drooghok! Wanneer de vacht geheel droog is, kan de hond verder worden afgewerkt en in model worden gebracht. Inmiddels zijn we enkele uren verder en kunt u hem komen halen.

Na het trimmen kan het zijn dat uw hond zich een beetje "vreemd" gedraagt, zoals springen, met de kop schudden en zijn lichaam besnuffelen. Dit is te vergelijken met iemand die zijn haar pas heel kort heeft laten knippen. Uw hond moet ook wennen aan zijn nieuwe uiterlijk en aan het "gevoel". U vergeet natuurlijk niet uw hond te vertellen hoe mooi hij geworden is, want uw hond is altijd de mooiste!

Tips
  • Bent u op zoek naar een goede trimsalon, vraag aan uw hondenschool of mensen uit uw omgeving of zij tevreden zijn, uw hond is immers onze reclame!
     
  • Het vakbekwaamheidsdiploma hondentoilletteerbedrijf is, geenwettelijke verplichting meer. Zonder vakbekwaamheidsdiploma is het echter niet mogelijk lid te worden van een branchevereniging, zoals de ABHB, voor u het bewijs dat u met een gediplomeerde trimsalon te maken heeft.
     
  • Erkende V.V.T.N top trimsalons, zoals Mirjam Kloppenburg, voldoen aan strenge voorwaarden, zodat u als klant er zeker van kan zijn dat uw hond vakkundig getrimd wordt.